Home

AISHA Examentrainer

HAVO - MAATSCHAPPIJWETENSCHAPPEN - TV1

Opgave 3: vTaiwan

Context bij Opgave 3

tekst 3

Hoe Taiwanese 'civic hackers'¹) hielpen om een nieuwe manier te vinden om het land te besturen

(...) Hoe kon de regering van Taiwan beter leren luisteren? Om die vraag te beantwoorden, wendde Taiwan zich niet tot de gebruikelijke partijen, zoals lobbyisten of politieke adviseurs. In plaats daarvan (...) reisden regeringsambtenaren naar een levendige collegezaal van een universiteit om de hulp in te roepen van een groep waar weinigen het bestaan van kenden: de 'civic hackers'¹).

Taiwans 'civic hackers' waren georganiseerd rond een collectief zonder leider genaamd gov (uitgesproken als 'gov zero'). Velen van hen geloofden in radicale transparantie, in het zichtbaar maken van ondoorzichtige processen en in het idee dat iedereen die geraakt wordt door een beslissing erover moet kunnen meepraten. (...) Leden van gov traden toe tot de regering, en een van haar leden, Audrey Tang, werd de digitale minister van het land. (...)

Volgens gov was het probleem van de politiek in wezen een informatieprobleem. Verkiezingen werden niet vaak genoeg georganiseerd om wetgevers een idee te geven van wat de mensen wilden. En stemmingen, referenda, verkiezingen en debatten verdelen het volk vaak in tweeën. Ze hadden geen manier nodig om verdeeldheid te meten, maar juist om consensus te bereiken. (...)

Het antwoord van de 'civic hackers' werd vTaiwan genoemd. (De 'v' staat voor virtueel.) (...) Het platform nodigt burgers uit in een online ruimte voor debat waarnaar politici luisteren en waarmee zij rekening houden bij het uitbrengen van hun stem. De regering startte een nieuw vTaiwan-proces over een politieke kwestie waarover zij nadacht en Taiwanezen met heel veel verschillende meningen namen online deel aan de discussie. Cruciaal was echter dat de deelnemers zich in een geheel nieuw soort online ruimte bevonden – exact het tegenovergestelde van die van sociale media die conflict aanmoedigen. vTaiwan gebruikte een platform genaamd Polis, ontworpen door technologen uit Seattle (...).

Net als elk ander platform voor sociale media, laat Polis iedereen zijn mening over de kwestie met iedereen delen en het eens of oneens zijn met anderen. Maar daar houdt de gelijkenis op.

Aan het begin van het debat tekende Polis een kaart waarop alle verschillende punten van overeenstemming en tegenspraak waren aangegeven. Wanneer mensen hun mening gaven, werden niet zozeer de opmerkingen die de meeste verdeeldheid zaaiden uitgelicht, maar werden die opmerkingen het meest zichtbaar gemaakt, die overeenkomsten vertoonden – overeenkomsten niet alleen binnen hun eigen kleine groep van ideologische medestanders, maar ook met andere groepen. Verdeeldheid-zaaiende uitspraken, (...) provocaties – deze werden gewoon niet zichtbaar.

"Mensen besteden zo veel meer tijd aan het ontdekken van hun overeenkomsten dan aan het uitvechten van elk detail van een specifiek onderwerp," zegt Audrey Tang. "Steevast vinden we binnen drie of vier weken een vorm waarin de meeste mensen het eens zijn over de meeste stellingen."

Ze ontdekten dat het herontwerpen van de online ruimte een diepere menselijke waarheid liet zien. In de politiek besteden mensen de meeste tijd aan waar ze het oneens over zijn. Maar als je consensus in een spel verwerkt, maak je punten van eenheid zichtbaar die voorheen verborgen bleven.

Al snel werd vTaiwan kwestie na kwestie toegepast, vooral op die welke met technologie te maken hadden, en telkens kwam een verborgen consensus aan het licht. Tijdens een heftig debat over Uber-regulering, bijvoorbeeld, bleek dat iedereen eigenlijk alleen maar om veiligheid gaf. (...)

Het meest waardevol was dat door ruis en verdeeldheid weg te nemen, vTaiwan uitkomsten creëerde waar de regering daadwerkelijk iets mee kon. Het vormde de kern van een tiental wetten en regels die nu in Taiwan worden doorgevoerd, op van alles, van wraakporno tot regulering van financiële technologie. En er staan er nog meer op stapel.

bron: The Guardian, september 2020

noot 1 Civic hackers zijn mensen die bereid zijn om samen te werken met anderen om, vaak met behulp van data en technologie, uitdagingen en problemen aan te pakken die van belang zijn voor buurten, steden en het land. (naar: digital.gov)

Gebruik tekst 3.

Vraag 16 (Max. 2 punten)

We onderscheiden twee visies op de wenselijkheid van politieke participatie.

a Leg uit dat gebruikmaken van vTaiwan bij politieke besluitvorming past bij de instrumentele visie. Gebruik in je uitleg:

  • het doel van politieke participatie volgens de instrumentele visie;
  • informatie uit tekst 3.

b Noem de naam van de andere visie op de wenselijkheid van politieke participatie en geef aan wat het doel van politieke participatie volgens deze visie is.

Snelste AI-hulp Slimste AI-hulp